Istoric

A fost odată... O poveste adevarată

Casa Danilevici a învățat arta fabricării preparatelor din carne, mezelăritului de la bunicul Nicolae Danilevici care timp de 3 ani și-a făcut ucenicia în orașul Bistrița la o celebră mezelărie a unui etnic german. Inițial, i-au fost atribuite cele mai grele treburi, ulterior fiind avansat la treapta de calfă. Aici avea să își însușească secretele meseriei care aveau sa îi fie ''brățara de aur''. Un timp scurt a lucrat în Brăila și Cernăuți, dar în anul 1941 hotărăște împreună cu soția Domnica Danilevici (mama eroină a 11 copii) să-și deschidă propria afacere, dar nu înainte de a-i fi atribuită cartea de meșter mezelar.

Cu toate greutățile războiului, a practicat și aici meseria. In 1945 se întoarce în Gura Humorului și își reia activitatea, dar nu pentru mult timp pentru că vine cea mai grea lovitură in 11 iunie 1948 prin decretul comunist prin care se naționalizează toate mijloacele de producție.

În anii grei ai comunismului pentru a-și întreține familia numeroasă cu 11 copii este nevoit pe timpul iernii să prepare de la A-Z gospodarilor suceveni porcul avându-l ucenic pe fiul Aurel Danilevici, cel care va duce mai departe tradiția familiei în meșteșugul mezelurilor.

Aurel Danilevici, împreună cu soția și copiii au păstrat vie amintirea lor prin respectarea rețetelor simple, curate, autentice, transmise din tată în fiu, dar și făurind cu migală rețete noi cum sunt gustoșii mici Danilevici, apreciați pe plan local și nu numai. Din 1993 tradiția familiei Danilevici continuă în drumul lung, anevoios, presărat cu multe provocări și greutăți încununat pe alocuri cu mulțumiri și împliniri materializate în hala nouă de producție cu abator propriu (2020) și cele 5 magazine de desfacere proprie.